Pay and peace of mind

By: miwqa

Apr 21 2011

Tags:

Category: Income tax, Uncategorized

1 Comment

Aperture:f/3.2
Focal Length:28mm
ISO:200
Shutter:1/0 sec
Camera:NIKON D90

Salam.
This is the very month that I really felt that I’m working my heart out just to make payments. Yes, with an ‘$’. A doctor means to be a professional but not necessarily will getting you into rich’s people list nor granted you with income text immunity.

This month I was caught off-guard and left unprepared thus desperately make a hole in my bank account. (I hate Maybank cause every little convenient things they invented ,has price tag).Not to be a cheapskate but banks these days has too much control on our monthly earnings.Sigh.

April is when people make jokes but for sure income tax is a no joke.

Ada beberapa perkara yang aku kena bayar bulan ni. Yang paling penting semestinya income tax. Ya rakan-taulan semua sudahkah anda menjelaskan cukai pendapatan? Kalau belum sila buat secepat mungkin sebelum 30 April ye. Sekarang nak bayar ikut online pun boleh. Pergi je ke laman sesawang (mestilah maksudnya website kan) LHDN. Tapi kena make sure daftar kan diri anda dulu,online pun boleh. (Aku rasa tarikh pendaftaran dah tutup pada 17 April). So siapa yang rasa dah bekerja selama setahun tu jangan malu-malu terutama yang guna duit rakyat untuk belajar. Ehem-ehem. Pandang lantai ke.

Pendaftaran LHDN penting untuk dapatkan no pin yang korang boleh guna untuk menang hadiah bertuah?. Mestila no pin untuk menguploadkan file income tax sebenarnya. Nak daftar senang,kalau rajin pergi ke mana-mana pusat LHDN,bawak IC dan salinan IC. (IC diri sendiri,IC anak buat apa?). Takpun kalau tak suka exercise boleh je pergi lawat laman bersawang LHDN, isi borang dan upload IC dan semuanya akan disemak dalam 3 hari bekerja nanti akan diberikan pin. Mudah bukan?. Memang mudah kalau urusan yang melibatkan ‘mereka’ menerima wang,kalau urusan yang melibatkan ‘mereka’ memberi wang sampai tahun depan tak dapat lagi.

Okay, berbalik kepada cerita asal. Bulan ni aku perlu bayar income tax (mestila bayar zakat dulu kan,pun boleh buat online macam Zakat Selangor-hint: kalau korang ada 4 isteri banyak potongan). Nak-nak pulak bulan ni jugaklah road tax telah membunuh diri bersama kekasih hatinya si takaful kenderaan. Tayar kereta pulak botak dah nampak rambut, aduhai. Cek punya cek,kereta pulak nak kena servis.

Semua diatas adalah bayaran yang perlu dijelaskan pada bulan April sahaja. Tidak termasuk bayaran bulanan yang lain ie: ansuran kereta,ansuran takaful sampai dua,public mutual,tabung haji,lampin anak,susu anak.

Oh ya site note, to any of exMARA medical oversea student, please pay your student fees loan. It’s only 1 percent of your total (mine is 1million). Or else currently MARA is actively pursuing you guys in court. Hey,you can even pay them online(through Maybank2u-hate to advertise them-or any other online banks),just need your IC number and MARA number. For info chekout MARA website please.Yang tak balik pun sila bayar ye.Ehem.

Ya Allah,permudahkan urusan duniaku. Amin.

Above: Abang Wan with peace expression.Somewhere in Klang.

Advertisements

One comment on “Pay and peace of mind”

  1. Akak tak kena cukai.. rebat lagi banyak dari cukai. Dah 4 tahun tak kena. Ada sekali tu kena bayar RM5 je..tp LHDN catat kat cukai perlu bayar = RM0


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: